שם הכותב: תאריך: 04 אוגוסט 2013

יזמות ישראלית, מנהלים יפנים: ראיון עם פרופ' הרואו שימאדה

הרואו שימאדה, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת צ'יבה ששימש בעבר כיועץ בממשלת קואיזומי, הגיע לישראל בראש קבוצת סטודנטים יפנים למינהל עסקים, שמטרת ביקורם היא ללמוד על יזמות עסקית וטכנולוגית בישראל. הקבוצה, שכללה 18 מנהלים יפנים מחברות בתחום ההשקעות, התעשייה והשירותים, באה לביקור בן שבוע בישראל, ובמהלכו קיימה סמינר עם בית הספר למינהל עסקים וחשבונאות של המסלול האקדמי המכללה למינהל, נפגשה עם יזמים צעירים ולמדה על מרכז היזמות של בית הספר. את המשלחת אירחו נשיא המסלול האקדמי, פרופ' זאב נוימן ודקאן בית הספר למינהל עסקים, פרופ' אורן קפלן. הקבוצה הובאה לישראל ביוזמת חברת הראל־הרץ השקעות.

לדבריו, ישראל היא בחירה טובה כיעד ראשון להיות בו במסגרת התוכנית, המייעדת לעצמה להכיר לתלמידים תרבויות, היסטוריה עולמית ושווקים אחרים, בין היתר מכיוון שעליה להתמודד עם השילוב הרב ביותר של בעיות בעולם. "אם מבינים את ישראל – מבינים 60% מהבעיות בעולם", אמר.
הוא מציין כי אף שישראל הצליחה לעודד אנשים ליזמות, זיהתה את הצמיחה בתחום טכנולוגיות המידע והקימה חממות מהמצליחות בעולם, "בישראל התפתחה מנטליות של בנייה ואקזיט מהיר, לעומת מקומות אחרים, שבהם לא ממהרים למכור. יכול להיות שזה קשור במצב הפוליטי – שבע מלחמות בתוך יובל. קשה לחשוב על הטווח הארוך באווירה כזו".

עם זאת, לדבריו, ליפן יש הרבה מה ללמוד מישראל בתחום עידוד היזמות. לדוגמה, "ביפן כישלון יקר לא נשכח בקלות. בישראל, כישלון לא בהכרח נספר לרעה, ולא בהכרח פוגע בתדמית של היזם, שיכול לנסות שנית וללמוד מטעויותיו".

את תוכנית הלימודים, הנקראת "שימאדה סונג'וקו" ‏("בית הספר הכפרי של שימאדה"‏), הקים שימאדה בשל אכזבה גדולה מהממסד האקדמי שבו הוא נמצא כבר יותר מ–40 שנה. הוא ביסס על עיקרון המנטורינג של שוין יושידה, שבית הספר הכפרי שלו באמצע המאה ה–19 הוליד כמה מנהיגים פוליטיים משמעותיים ברסטורציית מייג'י, תקופת שינוי פוליטי אדיר שעברה על יפן במחצית השנייה של המאה ה–19 ועד מלחמת העולם הראשונה, ובמהלכה עברה המדינה תיעוש מהיר. התוכנית נמשכת שנתיים, ובמסגרתה נפגשים התלמידים עם שימאדה פעם בשבועיים לכמה שעות בערב.
הרכב הקבוצה משקף בעיה מוכרת ביפן – אין בה נשים כלל. שימאדה מסביר כי הוא כבר מנסה לגייס נשים לקבוצה הבאה בתוכנית. גם אבה מעוניין לשתף יותר נשים בכלכלה. אך בממשלתו יש שתי נשים בלבד, ואף אחת מהשתיים אינה שרה בכירה. שימאדה מציין גם כי אבה הציב שלוש נשים בעמדות מפתח במפלגתו, LDP, "והציב מאחוריהן גברים חזקים כדי לתת להן כוח בתוך המפלגה".

לראיון המלא>>

שייך לנושאים: חדשות, יזמות, ראיונות