שם הכותב: אורלי שגב תאריך: 24 יולי 2013

סיכום הרצאתו של ד"ר דניאלי בדבר הנפקת אלקוברה בנאסד"ק

אלקוברה בע”מ – מפיתוח חדשני להנפקה בנאסד”ק

אתמול שמעתי את ד”ר ירון דניאלי, מנכ”ל אלקוברה ומרצה לשעבר שלי באסטרטגיה, שסיפר בהרצאה בבית הספר למינהל עסקים על פריצת הדרך בטיפול בהפרעות קשב וריכוז, שהובילה להנפקה הראשונה מזה עשור של חברת תרופות ישראלית בנאסד”ק.

חברת אלקוברה בע"מ (סימול: ADHD), הוקמה בשנת 2008 ומתמחה בפיתוח תרופות לטיפול בבעיות קשב וריכוז למבוגרים. מוצר הדגל שלה מטדוקסין בשחרור מושהה (MG01CI), שמיועד לטיפול בהפרעות קשב וריכוז (ADHD), נמצא בשלב ניסויים קליניים ומשתייך לקבוצת התרופות הלא ממריצות. פריצת הדרך היא בכך שמדובר בתרופה לא ממריצה (כלומר לא עובדת על מנגנון של רמות הדופמין במוח), בעלת תופעות לוואי מינימליות, פרופיל בטיחות גבוה ביותר וזמן תגובה מידי (משפיעה מידית לאחר נטילת התרופה).
לאחרונה גם נודע כי משרד הפטנטים האמריקאי הודיע על כוונתו לאשר פטנט של החברה אשר כולל שחרור מושהה של Metadoxine.

ירון סיפר כיצד הכל התחיל: במקור מדובר היה במחקר שעסק בסילוק אלכוהול מהגוף במטרה לנטרל את תופעות השכרות ולמנוע ירידה בתפקוד מוטורי וקוגניטיבי. הרעיון היה לשפר תפקוד באנשים שתויים (פחות או יותר) על מנת למנוע תאונות דרכים ושאר נזקים פוטנציאליים של שתיית אלכוהול. מכאן גם מקור שם החברה: Alco מלשון Alcohol (אלכוהול) ו- Bra מלשון  sobriety (פיכחות).
במהלך המחקר גילו כי שימוש בתרופה הגביר דרמטית את יכולות הקשב של המשתתפים בניסוי (ללא שום השפעה על כמות האלכוהול בדם) ואז הייתה תפנית לכיוון טיפול בהפרעות קשב.

הפרעת קשב וריכוז נקראת גם ADHD – ראשי תיבות שלAttention Deficit Hyperactivity Disorder. כלומר, הפרעת קשב ופעלתנות יתר. ישנן הגדרות ותנאים המזוהים עם חוסר קשב, פעלתנות יתר ואימפולסיביות בהתאם למגדיר הפסיכיאטרי האמריקאי וקיימות שיטות אבחון בעיקר לילדים. ירון סיפר כי עיקר ההתמקדות היא בהקשר של ילדים ודווקא הורי הילדים שמגיעים לאבחון מגלים לא פעם שהם לוקים בהפרעה בעצמם. כיום ידוע כי להפרעת קשב וריכוז ישנו בסיס גנטי משמעותי וסביר לראותה עוברת בין הדורות. מעבר לכך, בבדיקת הפוטנציאל הכלכלי בפיתוח תרופות להפרעה הנ"ל מסתמן כי שוק הצרכנים המבוגרים גדול לאין שיעור מכמות הילדים שזקוקים לתרופות לטווח ארוך. אלקוברה זיהתה את הפוטנציאל, בדקה לעומק את מצב השוק והתקדמה בקצב מסחרר בפיתוח תרופה ייעודית להפרעות קשב וריכוז למבוגרים.

אלקוברה השלימה לאחרונה הנפקה ציבורית מוצלחת בנאסד"ק וכיום היא בעלת שווי שוק של כ-120 מיליון דולר, אך אנליסטים מעריכים כי שווי השוק יכול לטפס דרמטית אם יתקבלו תוצאות חיוביות בשלב 3 של הניסוי במהלך שנת 2014. ענף הפרמצבטיקה מאופיין ברגולציה קשיחה ביותר ולכן הניסויים של החברה מתוכננים בהתאם לתקנות המחמירות ביותר של ה-FDA  (Food and Drug Administration – מנהל המזון והתרופות האמריקאי) ומבוצעים בהיקף זהה לניסויים בחברות מובילות בתחום ברמה בינלאומית.

ירון סיפר על החוויה האישית שלו, כאשר עמד על במת הנאסד"ק וצלצל בפעמון ולא האמין שזה קורה לו. התרגשות אדירה, שמסכמת פרק נכבד במסע האישי והמקצועי, מתנקזת לרגעים ספורים במוקד של עניין בינלאומי. ברמה האישית, מדובר במסע מפרך המצריך משאבים נפשיים אדירים. מדובר בנסיעות תכופות לחו"ל, שכבר ממש לא נשמעות אטרקטיביות כאשר שומעים תיאור מדוקדק של תחושת רעב פיזיולוגית שנמשכה שלושה שבועות במהלך סבב פגישות עם בנקים ומשקיעים פוטנציאלים בארה"ב ומגיעה לקיצה באמצעות אכילת כריך עלוב בזמן שהייה במעלית.

ירון גם תיאר כיצד בתחילת הדרך קיבלה החברה הערכות פיננסיות נמוכות מאוד ונדמה היה כי אין לה יכולת להתקדם ובטח שלא בזירה הבינלאומית, אך בעזרת אמונה פנימית מלאה ביכולות של החברה ובפוטנציאל האדיר של התרופה שבאמתחתה יצא ירון בעצמו והגיע לשוחח ישירות עם 15 בנקים בארה"ב. העצה המרכזית שלו הינה לעשות בעצמנו. לא להקשיב לתחזיות שליליות או חיוביות של אחרים, לא ללכת שולל על ידי הנחות יסוד הקיימות במשך שנים בשוק (למשל עלות ההנפקה), אלא ללכת ישירות למקור ולבדוק בעצמנו. ירון גם שיתף כי המונח IPO (Initial Public Offering – הנפקה ראשונית לציבור) לא עלה במחשבתו ורק לאחר ששמע זאת מנציגי בנק אחד ואז גם מבנק נוסף ועוד אחד ועוד – רק אז 'נפל לו האסימון' שיש פה מסה קריטית ושהרעיון ללכת לכיוון של הנפקה ציבורית לא מופרך כל כך כפי שסברו אחרים.

ירון בעל תואר דוקטור לביוכימיה מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ניו- יורק (PhD) ובעל תואר מוסמך במנהל עסקים (MBA) מהטכניון. את עבודת הפוסט דוקטורט ביצע מטעם האגודה למלחמה בסרטן האמריקאית במכון הלאומי לבריאות בארצות הברית (NIH) ובמכון ויצמן למדע.

בנוסף לשלל התארים האקדמיים לירון גם ניסיון מקצועי עשיר במספר חברות, בהן שימש כסמנכ"ל פיתוח עסקי וכמנכ"ל. ירון היה ממקימי תכנית ה- MBA עם התמחות בניהול ביו רפואי בבית הספר למינהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל והחל משנת הלימודים הקרובה ירון ישמש כראש התכנית לניהול ביו רפואי.  לאחר כשעה וחצי בהן הקשבתי בשקיקה לחוויות מקצועיות ואישיות, נראה כי המסע עוד רחוק מלהסתיים. נדמה כי כאדם שמעיד על עצמו כסובל מהפרעות קשב וריכוז בעצמו – זה בדיוק מה שמהווה את המנוע הפנימי של ירון. אי אפשר להישאר אדישים לקצב המחשבה המסחרר, לפעלתניות, לברק בעיניים, לעשייה בשטח ולנוכחות של ירון כמרצה בכתה.
באופן אישי יצאתי מההרצאה בעיקר עם תחושת השראה.

"קרפה דיים" (מלטינית: carpe diem) משמעותו "נצל את היום". זה בדיוק מה שירון עושה.

כתבה אורלי שגב.

שייך לנושאים: חדשות, יזמות, תואר שני